Geplaatst op Geef een reactie

Tele -of groothoeklens?

Tele - of wideangles lens artikel_FOTO_4

Tele-of-groothoeklens

 

 

 

Tele - of wideangle lens artikel_FOTO_1

 

Is bovenstaande foto met een zoomlens of met een groothoek lens gemaakt? Je zou voor beide een argumentkunnen maken. Je zou kunnen beargumenteren dat deze foto met een groothoek lens is gemaakt, omdat er veel in beeld is. Deze foto is echter gemaakt met de Nikon 70-200mm F2.8E FL lens op 105mm.

 

 

 

Welke lens heb ik nodig (in landschapsfotografie)?

 

 

 

Wanneer een fotograaf (beginnend of ervaren) vraagt “welke lens zal ik gebruiken voor mijn landschapsfoto’s” zal zo goed als iedereen antwoorden “voor landschapsfoto’s heb je een wide-angle lens nodig.

 

 

 

Een wide-angle lens is alles onder de 35mm op een Full Frame camera. Op een APSC-camera zal dat ongeveer 23mm zijn. Dit heeft te maken met de resp. 1.5x of 1.6x cropfactor van Nikon of Canon. In dit artikel zal ik altijd uit gaan van de brandpuntsafstand op een Full Frame sensor.

 

 

 

Wat als ik je vertel dat mijn favoriete lens voor landschappen juist een telelens is? Ja, dat lees je goed. Mijn Nikon 70-200mm F2.8S is mijn favoriete lens voor landschapsfotografie. Natuurlijk heb ik ook een wide-angle lens (Nikon 14-30mm F4S), maar dat is voor een ander artikel.

 

 

 

De foto rechts is gemaakt met een Nikon Z7 en de Nikon 70-200mm F2.8S op 100mm.

Tele - of wideangle lens artikel_FOTO_2
Exif: iso64, F3.2, 1/25e, 100mm, Nikon Z7 Leofoto RF-324C statief.

De telelens in landschapsfotografie.

 

 

 

Elke lens is natuurlijk bruikbaar, voor elke soort fotografie die je doet. De resultaten zullen anders bij de soort lens die je gebruikt. Elke lens heeft namelijk zo zijn eigen eigenschappen. Een van de eigenschappen waar ik graag gebruik van maak bij een telelens is de compressie die de telelens de foto van voorziet. De telelens zorgt er namelijk voor dat alles in de verte groter en dichterbij in beeld vergeleken met een wide-angle of medium-angle lens bij dezelfde compositie. Het beeld wordt als ware samengedrukt.

Tele - of wideangle lens artikel_FOTO_3
Iso64, F11, 1/10e op 200mm. Geschoten met een Nikon Z7 en Nikon 70-200/2.8S

Veel van mijn favoriete foto’s zijn geschoten met een telelens. 3 voorbeelden!

 

 

 

Een groot deel van mijn portfolio is geschoten met een telelens, zoals de Nikon 70-200mm F2.8S.

Tele - of wideangles lens artikel_FOTO_4
Iso64, F4, 1/250e op 200mm. Geschoten met een Nikon Z7 en Nikon 70-200/2.8E FL

 

 

 

 

Bovenstaande foto is gemaakt in de bergen in Italië. Ik heb deze foto kunnen maken doordat ik een telelens bij me had en waarbij ik kon inzoomen tot 200mm. Was me dit gelukt zonder telelens? Absoluut niet. Ik had in geen mogelijk zo dichtbij kunnen komen en de achterste piek er zo groot op kunnen krijgen vergeleken met de voorste piek.

Tele - of wideangles lens artikel_FOTO_5
Iso64, F2.8, 1/20e op 200mm. Geschoten met een Nikon Z7 en Nikon 70-200/2.8S

 

 

 

 

Bovenstaande foto is gemaakt in het Speulderbos, vlakbij Ermelo. Bij deze foto heb ik opnieuw ingezoomd tot 200mm en gebruik gemaakt van een klein diafragma van F2.8. Ik weet dat wanneer ik op F2.8 fotografeer en focus op mijn onderwerp wat enkele tientallen meters verwijderd is van mij, mijn Depth of Field (DOF) groot genoeg is om de bomen die mijn onderwerp zijn, scherp te krijgen en de rest onscherp wat achter deze bomen valt. Hierdoor wordt het lichtinval ook minder scherp en heb ik een tunnel view gecreëerd door de onscherpe takken en bomen in de voorgrond. Dit is versterkt doordat mijn onderwerp het lichtste onderdeel is van de foto. Had ik deze foto kunnen maken met een andere lens? Ja en nee. Ja, ik had dezelfde beeldhoek kunnen krijgen met een wide-angle lens, maar dan had ik een hele andere voorgrond gehad. Ik had niet meer de onscherpe gedeelte gehad aan de zijkant van de foto, ik had niet meer de bladeren gehad op de grond in de voorgrond. Had ik hiervoor gekozen om dit met bijvoorbeeld 35mm lens gedaan, dan had ik heel veel afleidende factoren gehad waar de lucht tussen de bomen was gekomen. Omdat het dynamische bereik zo groot is tussen de bomen van het bos en de lucht had ik veel witte delen gehad in mijn foto en had ik nooit deze harmonie gehad tussen lichtspel, de mist en de bomen. Dus, nee ik had niet een andere lens kunnen gebruiken om precies deze foto te maken en ja, ik had een andere lens kunnen gebruiken om een soort gelijke foto te maken, maar deze was minder aantrekkelijk geweest.

 

 

 

Tele - of wideangle lens artikel_FOTO_6

 

 

 

Bij de laatste foto heb ik ook ingezoomd tot 200mm. Dit heb ik gedaan bij deze foto om storende elementen weg te laten uit mijn foto en omdat ik toch zeker 400 meter verwijderd was van dit uitzicht en ik stond hier een stuk hoger dan wanneer ik naar het water was gelopen. Doordat ik ingezoomd heb tot 200mm, zijn de bomen achter het riviertje ook een stuk groter in beeld gekomen en daarmee ook de interessante mist die tussen de bomen hing. Opnieuw een foto die ik niet had kunnen maken als ik alleen maar een groothoek lens had gebruikt om mijn landschapsfoto’s te maken.

 

 

 

Samenvattend. Had ik bovenstaande foto’s kunnen maken met een groothoeklens? Nee dat was niet mogelijk geweest. De combinatie van compressie en onscherpte in foto zijn niet te creëren met een groothoeklens. Maakt het uit welke telelens je gebruikt? Nee, dat maakt niet uit. Ik heb de top of the line telelenzen gebruikt van Nikon, maar tot op zekere hoogte kan je deze foto’s ook absoluut maken met de budget vriendelijke Nikon 55-300mm lens of Canon 55-250mm lens. Wordt het makkelijker wanneer je de beste 70-200mm F2.8 lenzen gebruikt? Ja, dat is zeker waar.

 

 

 

Vergeet dus vooral niet om de volgende keer dat je de natuur in gaat je telelens mee te nemen! Daag je zelf is uit om alleen te fotograferen met je telelens en kijk wat je dan ziet. Kijk naar details, zoek naar die ene aparte boom in het bos en probeer daar een compositie omheen te verzinnen. Het zal je verrassen met welke resultaten je thuis komt!

 

 

 

Wil je meer zien van mijn werk of een keer meelopen met een photowalk door het bos met mij en Bart? Kijk op de website bij de Photowalks of op www.instagram.com/bettmanphotography. Tot snel in het bos!

 

 

 

 

 

 

Geschreven door Matthijs Bettman

 

 

 

Matthijs is 30 jaar oude landschapsfotograaf met een passie voor het bos. Matthijs zijn foto’s onderscheiden zich door het gebruik van kleur en door bekende locaties er nieuw uit te laten zien. De foto’s van Matthijs zijn onder andere gepubliceerd bij verschillende reisbureaus, reisbladen en bij National Geographic. Bekijk ook zijn website: www.bettmanphotography.com

 

 

 

ikwilfotograferen2020
ikwilfotograferen2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *